Uda Arifin Photography

uda arifin jurufoto kahwin

Assalamu’alaykum Wbt. Salam Sejahtera.

Terima kasih kerana melayari laman web ini.

Nama Saya Raudzah (Uda adalah nama panggilan). Berkelulusan Ijazah Kejuruteraan dari Universiti Putra Malaysia (1996-2000) dalam bidang Kejuruteraan Sistem Komputer dan Komunikasi. Berasal dari Melaka dan sekarang menetap di Selayang, Selangor.

Mula berkecimpung dalam dunia fotografi pada tahun 2004. Bermula hanya dengan hobi menggunakan kamera point and shoot, saya mengasah kemahiran dalam menghasilkan komposisi gambar yang betul, dengan bantuan rakan-rakan yang sama minat secara suka-suka. Pada pertengahan 2006, saya berpeluang memiliki sebuah kamera DSLR (Nikon D80).

Dengan kamera ini, saya lebih banyak belajar tentang kemahiran teknikal dalam mengendalikan kamera DSLR. Peluang meningkatkan lagi seni komposisi dan ‘berkarya dengan cahaya’ adalah lebih luas dengan memiliki kamera ini. Alhamdulillah, semuanya amat berbaloi dengan minat yang ada. Sesuatu yang perlu diketahui ialah, kamera bukanlah satu-satunya faktor untuk menghasilkan foto yang ‘hidup’.

Yang paling utama ialah orang yang memegang kamera. Ilmu, kreativiti dan seni kemahiran dalam menghasilkan foto yang bagus amat bergantung kepada kemahiran jurufoto. Dan semuanya menuntut masa, tenaga, usaha, dan tentunya minat yang mendalam.

Tugasan berbayar pertama yang saya terima ialah pada penghujung 2006. Ianya satu permulaan. Seterusnya saya banyak belajar dengan lebih mendalam mengenai fotografi dari rakan-rakan jurufoto yang lebih senior, internet dan majalah-majalah fotografi.

Selain itu, saya sering mengikuti ‘photo outing’ bersama rakan-rakan jurufoto lain. Alhamdulillah, hingga kini, saya sudah merakamkan ratusan tugasan bagi foto majlis-majlis perkahwinan, potret keluarga, foto korporat, majlis-majlis rasmi/tidak rasmi, dan lain-lain.

Dalam fotografi perkahwinan dan juga potret, saya suka merakamkan foto-foto dengan aksi bersahaja, serta tidak keterlaluan dalam menggayakan pose. Yang penting pelanggan saya berasa selesa dan gembira ketika sesi fotografi. Saya juga gemar dengan pencahayaan semulajadi dan sangat minima dalam melakukan suntingan (post editing). Bagi saya, gambar-gambar akan kelihatan lebih hidup dan asli.

Selain dari tugasan-tugasan fotografi, saya juga mengadakan beberapa kelas latihan, khusus untuk mereka yang baru berkecimpung dalam bidang ini. Kelas yang pernah diadakan ialah kelas Asas Fotografi Untuk Wanita, Asas Kendalian DSLR (Teknikal Kamera dan Teknik Komposisi), juga kelas Foto Produk. Anda boleh melayari laman ini untuk mendapatkan info tentang kelas-kelas terkini yang akan diadakan. Sekiranya berminat untuk mendapatkan ‘personal coaching’ juga anda boleh hubungi saya. InsyaAllah, ilmu yang ada adalah untuk dikongsi dan disebarkan.

Terima kasih kepada semua rakan-rakan dalam bidang ini yang banyak berkongsi ilmu, idea dan pengalaman.

Syukur kepada Allah atas kurniaan bakat, peluang dan rezeki yang diberikan, serta suami dan anak-anak yang tidak putus memberi galakan dan sokongan.

Alhamdulillah. Jazaakallah Khairan Kathir.

Salam Hormat,

Uda Arifin

Hubungi Kami

Uda Arifin Photography

Telefon
019 300 2092

E-mail

Alamat
Taman Amansiara 68100,
Selayang, Selangor

Web
Lihat Pertanyaan
Tiada pertanyaan setakat ini.
Kongsi ke Media Sosial
Statistik

237

Page Hits

14

Website Hits

0

Bilangan Pertanyaan

29

Kongsi ke Media Sosial